5 Tips voor gezond eten

De sleutel tot een gezonde voeding is het eten van de juiste hoeveelheid calorieën voor hoe actief je bent, zodat je de energie die je verbruikt in evenwicht brengt met de energie die je verbruikt.

Als je meer eet of drinkt dan jouw lichaam nodig heeft, zul je aankomen omdat de energie die je niet gebruikt, wordt opgeslagen als vet. Als je te weinig eet en drinkt, zul je gewicht verliezen.

Je moet ook een breed scala aan voedingsmiddelen eten om ervoor te zorgen dat je een evenwichtig dieet krijgt en dat jouw lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.

Baseer jouw maaltijden op zetmeelrijke koolhydraten met een hoger vezelgehalte

Zetmeelrijke koolhydraten zouden iets meer dan een derde van het voedsel dat je eet moeten uitmaken. Hieronder vallen aardappelen, brood, rijst, pasta en ontbijtgranen.

Kies voor vezelrijkere of volkorenvarianten, zoals volkorenpasta, zilvervliesrijst of aardappelen met de schil eraan.

Ze bevatten meer vezels dan witte of geraffineerde zetmeelrijke koolhydraten en kunnen je helpen je langer vol te voelen.

Probeer bij elke hoofdmaaltijd ten minste 1 zetmeelrijk voedingsmiddel te gebruiken. Sommige mensen denken dat zetmeelrijke voedingsmiddelen dikmakers zijn, maar gram voor gram leveren de koolhydraten die ze bevatten minder dan de helft van de calorieën van vet.

Let op de vetten die je toevoegt bij het koken of serveren van dit soort voedsel, want dat verhoogt het caloriegehalte – bijvoorbeeld olie op chips, boter op brood en romige sauzen op pasta.

Eet veel fruit en groenten

Het wordt aanbevolen om elke dag ten minste 5 porties fruit en groenten te eten. Dit kan vers, bevroren, ingeblikt, gedroogd of in sap.

Je 5 porties per dag halen is eenvoudiger dan het klinkt. Waarom hak je geen banaan over jouw ontbijtgranen, of ruil je jouw gebruikelijke tussendoortje niet in voor een stuk vers fruit?

Een portie vers, ingeblikt of ingevroren fruit en groenten is 80 g. Een portie gedroogd fruit (dat alleen tijdens de maaltijd mag worden gegeten) is 30 gram.

Een glas vruchtensap, groentesap of smoothie van 150 ml telt ook als 1 portie, maar beperk de hoeveelheid tot niet meer dan 1 glas per dag, want deze dranken bevatten veel suiker en kunnen je tanden beschadigen.

Green Barley Plus afslankpillen; alles over de samenstelling, reviews, prijs en waar je het kunt kopen (online, supermarkt of apotheek).

Eet minder zout

Te veel zout eten kan jouw bloeddruk verhogen. Mensen met een hoge bloeddruk hebben een grotere kans op een hartziekte of een beroerte.

Zelfs als je geen zout aan jouw eten toevoegt, kan het zijn dat je toch te veel eet.

Ongeveer driekwart van het zout dat je eet, zit al in het voedsel wanneer je het koopt, zoals ontbijtgranen, soepen, brood en sauzen.

Gebruik de etiketten om te helpen minderen. Meer dan 1,5 g zout per 100 g betekent dat het voedsel veel zout bevat.

Volwassenen en kinderen van 11 jaar en ouder zouden niet meer dan 6 g zout per dag moeten eten. Jongere kinderen zouden nog minder moeten eten.

Word actief en zorg voor een gezond gewicht

Naast gezond eten kan regelmatige lichaamsbeweging helpen het risico op ernstige gezondheidsproblemen te verkleinen. Het is ook belangrijk voor jouw algemene gezondheid en welzijn.

Overgewicht of obesitas kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker, hartziekten en beroertes. Ondergewicht kan ook gevolgen hebben voor jouw gezondheid.

De meeste volwassenen moeten afvallen door minder calorieën te eten.

Als je probeert af te vallen, streef er dan naar minder te eten en actiever te zijn. Het eten van een gezonde, evenwichtige voeding kan je helpen een gezond gewicht te behouden.

Sla het ontbijt niet over

Sommige mensen slaan het ontbijt over omdat ze denken dat ze daarmee afvallen.

Maar een gezond ontbijt met veel vezels en weinig vet, suiker en zout kan deel uitmaken van een evenwichtige voeding, en kan u helpen de voedingsstoffen binnen te krijgen die u nodig hebt voor een goede gezondheid.

Een volkoren ontbijtgranen met minder suiker, halfvolle melk en een schijfje fruit is een lekker en gezonder ontbijt.

Lees ook: 3 Voordelen van TikTok

Leave a reply