Wat zijn de voordelen van akoestische panelen?

Hoge geluidsniveaus zijn een van de grootste klachten die werknemers hebben over hun werkplek. Geluidsoverlast op de werkplek wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren: rinkelende telefoons, zoemende elektronische apparatuur, schrapende stoelen en, het belangrijkst, pratende mensen. In kantoortuinen wordt dit nog verergerd door het grote aantal mensen dat dicht op elkaar werkt en de ruimte zelf, die geen bescherming biedt tegen geluidsweerkaatsing. Bovendien wordt een lawaaierige omgeving na verloop van tijd alleen maar lawaaieriger naarmate mensen luider gaan praten om te concurreren met het omgevingslawaai; dit staat bekend als het Lombard-effect.

Veel bedrijven zijn bereid te investeren in het uiterlijk van hun werkplek, maar verwaarlozen de geluidsomgeving. Het is echter aangetoond dat een lawaaiige werk- en schoolomgeving de productiviteit negatief beïnvloedt, het concentratieniveau verlaagt, de stress verhoogt en het leervermogen aantast.

Verbetert de productiviteit

Hoge geluidsniveaus zijn ook in verband gebracht met een lagere productiviteit vanwege het verhoogde risico op afleiding. Door de akoestiek te verbeteren, kan het personeel zich beter concentreren, telefoongesprekken voeren en ontvangen en gesprekken voeren op een aangenaam volume zonder andere collega’s af te leiden.

Verbeter de geluidsomgeving en vergemakkelijk de communicatie

Akoestische panelen absorberen ongewenst geluid, zoals echo’s en omgevingsgeluiden, waardoor andere geluiden duidelijker worden. Dit maakt het voor mensen gemakkelijker om elkaar te horen en te verstaan, of het nu in een open kantoorruimte, klaslokaal of collegezaal is.

Veiligheid verbeteren

Op werkplekken met lawaaiige apparatuur of machines is het belangrijk dat het personeel gemakkelijk kan communiceren om ongelukken te voorkomen. Door galm en achtergrondgeluiden te absorberen, maken akoestische panelen het veel gemakkelijker voor het personeel om elkaar te horen.

Minder stress en meer welzijn

Lawaaiige omgevingen zijn een van de grootste klachten van mensen over werkplekken en het is aangetoond dat veel achtergrondlawaai stress verergert doordat het voor mensen moeilijk is om te horen en zich te concentreren. Het verminderen van het geluidsniveau zorgt voor een meer uitnodigende omgeving voor zowel personeel als klanten.

Zorg voor privacy

Hoewel communicatiegemak een van de belangrijkste voordelen is van een open kantoor, is het soms nodig dat medewerkers privégesprekken voeren. Akoestische panelen of pods dempen het geluid, zodat werknemers gesprekken kunnen voeren zonder te worden afgeluisterd.

Lees ook: 4 Gezondheidsvoordelen van het spelen van Escape Rooms

Leave a reply