Wat moet je overwegen voor je een hond neemt?

Het kan iedereen overkomen. Je ziet een geweldige hond die op zoek is naar een thuis en die je met grote ogen aankijkt en zegt “kies mij”. Voor je het weet, koop je hondenvoer en traktaties bij je plaatselijke supermarkt.

Verliefd worden op een hond is makkelijk. Je huis delen met een hondenvriend kan je veel vreugde brengen. Er bestaat geen twijfel over dat honden onvoorwaardelijke acceptatie en loyaliteit geven, constant gezelschap bieden en zelfs helpen om stress te verlichten na een zware of drukke dag.

De beslissing om een hond aan te schaffen moet echter niet te licht worden opgevat. Het bezitten van een hond kost veel tijd, geld en toewijding – in veel gevallen meer dan 15 jaar. Het bezit van een hond kan zeer bevredigend zijn, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Hier zijn enkele dingen om te overwegen.

Waarom wil je een hond?

Het is een eenvoudige vraag, maar een die veel mensen zich niet stellen voordat ze een hond nemen. Een hond nemen alleen omdat het “het ding is om te doen,” of omdat jouw kinderen hebben gesmeekt om een puppy kan uiteindelijk een grote vergissing zijn. Vergeet niet dat je 15 jaar lang verantwoordelijk zult zijn voor de verzorging van jouw nieuwe gezinslid.

Is er genoeg tijd in jouw leven voor een hond?

Honden zijn roedeldieren en je maakt deel uit van hun nieuwe roedel. Het zijn gezelschapsdieren en ze kunnen niet genegeerd worden alleen omdat je het druk hebt of te moe bent om zich met ze bezig te houden. Ze vereisen veel zorg, waaronder voeding, beweging en socialiseren – honden hebben elke dag gezelschap nodig. Veel prachtige honden belanden in asiels omdat hun baasjes niet de tijd hadden om ze te trainen en voor ze te zorgen.

Kun jij je een hond veroorloven?

De kosten voor de verzorging van een hond gedurende zijn hele leven kunnen hoog oplopen. Gezondheidszorg, training, verzorging, eten, speelgoed, traktaties, pension, en andere uitgaven lopen snel op.

Laat jouw woonsituatie een hond toe?

Veel huurwoningen laten geen honden toe, of leggen een aantal beperkingen op voor het onderhoud ervan. Het is niet ongewoon dat het gewicht of het ras in sommige gebieden beperkt zijn. Zorg ervoor dat je jouw huurovereenkomst leest of overleg met jouw woningbouwvereniging voordat je een hond mee naar huis neemt om bij jou te wonen.

Zul jij een gewetensvolle en verantwoordelijke hondenverzorger zijn?

Als je niet van plan bent om met jouw hond te fokken, is het verstandig om jouw huisdier te laten steriliseren of castreren. Het gehoorzamen van vergunningen en de leiband wetten, en het houden van een identificatie tag up-to-date op jouw hond, zijn allemaal onderdeel van het zijn van een goede eigenaar. Natuurlijk is het ook noodzakelijk om jouw hond veel liefde, beweging, gezelschap, een voedzame voeding en regelmatige gezondheidscontroles te geven.

Jouw hond is van jou voor het leven

Het is een lange lijst met vragen, maar het is belangrijk dat je goed nadenkt over de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het nemen van een hond in jouw leven. Te veel honden belanden in asielen omdat mensen zich deze vragen niet stelden. Probeer alstublieft te voorkomen dat deze veelgemaakte fout zich herhaalt. Denk serieus na over hoe jouw leven zal veranderen als je eenmaal een hond hebt. Het hebben van een hond is ongelooflijk lonend – als je klaar bent voor de verantwoordelijkheid.

Lees ook: Alles wat je moet weten over diamond painting voor beginners

Leave a reply