Wat is burn-out en hoe voorkom je het?

Als je emotioneel uitgeput bent of het gevoel hebt dat je niet gewaardeerd en overweldigd wordt, ook al blijf je hard werken, kan het zijn dat je een burn-out nadert of krijgt.

Hoewel burn-out niet als een geestesziekte wordt beschouwd, is het wel een probleem voor de geestelijke gezondheid.

De negatieve effecten van burn-out kunnen aanzienlijk toenemen voordat je het probleem herkent. Ongehandelde burn-out kan je kans op het ontwikkelen van een klinische depressie of andere ernstige aandoeningen vergroten.

Omdat burn-out chronisch van aard kan zijn en zowel je gezondheid als je prestaties kan aantasten, worden preventiestrategieën beschouwd als de meest effectieve aanpak.

Lees hieronder hoe je een burn-out kan voorkomen.

Herprioriteer

Stop met wat je aan het doen bent, doe een burn-out test en maak een lijst van je werkeisen. Rangschik ze in volgorde van prioriteit en schat het aantal uren dat elke eis per week in beslag neemt.

Verfris jouw vaardigheden

Er is misschien een eenvoudigere manier om jouw taken te volbrengen. Sta open voor het leren van nieuwe vaardigheden, zowel voor de efficiëntie als om open te staan voor nieuwe ideeën.

Neem jouw pauzes

Onderzoek bevestigt dat onze focus en productiviteit over het algemeen toenemen wanneer we regelmatig pauzes nemen gedurende de dag. Van lunchen op je werkplek en doorwerken tijdens je pauzes wordt niemand beter, zeker je werkgever niet. Neem de tijd om je geest leeg te maken, te ontspannen of je lichaam te bewegen, afhankelijk van je werk, en ga met een helderder geest terug naar je taken. Kijk bij gezonde pauzeactiviteiten voor ideeën.

Maak contact met anderen

Blijf niet de hele werkdag met je hoofd naar beneden zitten. Maak contact met anderen, al is het maar een groet aan het begin en einde van je dienst. Om een burn-out te voorkomen, moet werk meer zijn dan het eindeloos afwerken van taken.

Maak van het leven meer dan werk

Neem deel aan niet-werkgerelateerde activiteiten en maak contact met mensen buiten jouw werkplek. Dit is cruciaal voor jouw vermogen om op lange termijn een burn-out te voorkomen.

Lees ook: 5 Tips voor gezond eten

Leave a reply