Top 5 voordelen van VPN die je misschien niet kent

Op basisniveau, als je een VPN (of virtueel privé netwerk) activeert wanneer je online gaat, kan dit twee belangrijke voordelen opleveren.

  • Privacy – door zaken als jouw IP-adres, locatie en zoekgeschiedenis te maskeren, zodat ze niet kunnen worden gevolgd door websites, internetbrowsers, kabelmaatschappijen, internetserviceproviders (ISP’s) en anderen.
  • Beveiliging – door te helpen jouw persoonlijke informatie en andere gegevens te beschermen wanneer deze onderweg zijn, of wanneer deze worden verzonden van en ontvangen door jouw apparaat.

Maar dat is niet alles wat een VPN kan doen. Een VPN kan je ook op andere manieren helpen.

Verbergt jouw persoonlijke informatie

Websites en apps kunnen jouw online activiteit voortdurend volgen en de gegevens die ze verzamelen analyseren. Een VPN kan voorkomen dat webbrowsers en anderen toegang krijgen tot jouw verbinding, waardoor de informatie die je verzendt en ontvangt anoniem en veilig blijft. Sommige VPN’s bieden ook een 256-bits versleuteling van uw gegevens van militaire kwaliteit.

Ontsnappen aan gegevensversleuteling

Data throttling treedt op wanneer je een bepaalde hoeveelheid van jouw gegevens heeft gebruikt en jouw internetprovider daardoor jouw dienstverlening vertraagt. Met een VPN zijn jouw gegevens niet alleen vrij van de nieuwsgierige blikken van ISP’s en anderen, maar ben je ook niet onderworpen aan een gegevensplafond. ISP’s kunnen een limiet op de gegevens zetten om de internetsnelheid voor sommige van hun klanten te maximaliseren.

Toegang tot regio-geblokkeerde diensten zoals Netflix

Sommige VPN’s hebben mogelijk toegang tot geo-blocked content zoals Netflix en andere providers. Hoe? Een VPN kan jouw IP-adres wijzigen om een contentprovider te laten denken dat je op een andere locatie of in een andere regio surft die toegang biedt. Opmerking: Controleer altijd de servicevoorwaarden om te weten te komen wat is toegestaan door jouw streamingservice en volg deze richtlijnen op. Houd er ook rekening mee dat sommige landen boetes kunnen krijgen voor het gebruik van VPN om de regels te omzeilen.

Vermijd censuur als je in het buitenland reist

Sommige VPN’s kunnen je helpen om geografische beperkingen te omzeilen. Sommige landen beperken of verbieden bijvoorbeeld de toegang tot bepaalde websites, zoals sociale-mediaplatforms, of censureren bepaalde inhoud. Een VPN kan je echter helpen toegang te verlenen door jouw verkeer te laten lijken alsof het van een andere locatie komt. Houd er rekening mee dat het de verantwoordelijkheid van de gebruiker is om vast te stellen of het gebruik van een VPN legaal is of niet, en om de wetgeving van het land te controleren alvorens een VPN te gebruiken.

Vermijd bandbreedte-omwenteling

Als je op bepaalde websites en op verschillende tijdstippen een tragere internetsnelheid hebt ervaren, kan het zijn dat je een bandbreedteverstoring heeft ondervonden. ISP’s – of iemand met administratieve controle over jouw netwerk – kunnen verantwoordelijk zijn voor de vertraging. Een VPN kan daarbij helpen. Het kan de traagheid tegengaan door het internetverkeer van jouw apparaat te versleutelen. Dit voorkomt dat iemand op hetzelfde netwerk de inhoud van jouw webverkeer ziet en verhult de bestemming ervan.

Lees ook: 3 Minder bekende voordelen van gescheiden zijn

Leave a reply