Is slapen met sokken aan goed voor je?

Hoe vreemd het ook lijkt, slapen met sokken aan kan helpen om sneller te gaan slapen. Dit komt omdat temperatuurregeling een noodzakelijk onderdeel van de slaapcyclus is.

Slapen is een essentieel onderdeel van ieders leven. Mensen brengen immers ongeveer een derde van hun dagen slapend door.

Het National Institute of Health zegt dat slaap essentieel is voor een normale hersen- en lichaamsfunctie.

De meeste mensen hebben moeite om af en toe te slapen. Een truc die ze misschien niet hebben geprobeerd is slapen met hun sokken aan. Bekijk eens de sokken van https://www.thelittlegreenbag.nl/happy-socks/ om modieus in slaap te vallen!

Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen en risico’s van het slapen met sokken aan.

Sokken helpen je in slaap te vallen

Het lijkt misschien alsof het dragen van sokken in bed de voeten zou oververhitten. Maar in werkelijkheid zou deze gewoonte de interne temperatuurregeling van het lichaam kunnen helpen.

Een studie uit 2007 meldde dat volwassenen die normale of verwarmde sokken in bed droegen, sneller konden slapen.

Dit komt omdat de kerntemperatuur van een persoon ’s nachts daalt en de laagste temperatuur rond 4 uur ’s nachts bereikt. De gemiddelde lichaamstemperatuur is 98,6 graden Fahrenheit (°F), maar dit varieert met 1 tot 2 graden in de loop van 24 uur.

Het opwarmen van de voeten en handen zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, een reactie die vasodilatatie wordt genoemd. Hierdoor komt warmte vrij via de huid en wordt de kerntemperatuur van het lichaam verlaagd. Dit stuurt op zijn beurt een boodschap naar de hersenen dat het bedtijd is.

Onderzoek suggereert dat een warme huid gepaard gaat met het sneller in slaap komen.

Slaap en lichaamstemperatuur

De lichaamstemperatuur van een persoon wordt beïnvloed door zijn biologische klok, ook wel het circadiane ritme genoemd. Het circadiane ritme regelt de timing van de slaap, waardoor een persoon zich ’s nachts slaperig voelt en ’s morgens wakker wordt.

De lichaamstemperatuur stijgt geleidelijk aan gedurende de dag, met een piek in de late namiddag wanneer mensen zich het meest wakker en alert voelen. De lichaamstemperatuur daalt dan tijdens de nacht, waardoor een persoon zich slaperig voelt.

Wanneer iemand in slaap begint te vallen, daalt de temperatuur van het lichaam met 1 tot 2 graden. Dit kan zijn omdat het lichaam energie bespaart voor andere functies.

Als een persoon slaapt met zijn sokken aan, kan dit helpen met zijn temperatuurregelingscycli.

Een goede temperatuurregeling in het lichaam is ook de reden waarom meestal wordt voorgesteld dat mensen hun slaapkamers koel houden, ergens tussen 60 en 67°F.

Lees ook: Waarom zijn Escape Rooms zo populair?

Leave a reply