Hoe beïnvloedt wiet jouw geest en lichaam?

Marihuana, wiet, pot, dope, wiet. Het zijn verschillende namen voor dezelfde drug die afkomstig is van de cannabisplant. Je kunt het roken, vapen, drinken of eten. De meeste mensen gebruiken marihuana voor hun plezier en recreatie. Maar een groeiend aantal artsen schrijft het voor bij specifieke medische aandoeningen en symptomen.

Marihuana bevat geestverruimende bestanddelen die zowel je hersenen als je lichaam beïnvloeden. Het kan verslavend zijn, en het kan schadelijk zijn voor de gezondheid van sommige mensen. Dit is wat er kan gebeuren als je wiet gebruikt:

Je kunt “high” worden

Dat is de reden waarom de meeste mensen wiet proberen. Het belangrijkste psychoactieve ingrediënt, THC, stimuleert het deel van je hersenen dat reageert op genot, zoals eten en seks. Dat ontketent een chemische stof genaamd dopamine, die je een euforisch, ontspannen gevoel geeft.

Als je wiet vapt of rookt, kan de THC snel genoeg in je bloedbaan terechtkomen om je binnen enkele seconden of minuten high te maken. Het THC-niveau bereikt gewoonlijk na ongeveer 30 minuten een hoogtepunt, en de effecten kunnen na 1-3 uur uitgewerkt zijn. Als je wiet drinkt of eet, kan het vele uren duren voordat je volledig nuchter bent. Je weet niet altijd hoe sterk je recreatieve marihuana is. Dat geldt ook voor de meeste medische marihuana.

Het kan jouw geestelijke gezondheid beïnvloeden

Niet iedereen heeft een prettige ervaring met marihuana. Je kunt er vaak angstig, bang of in paniek van worden. Het gebruik van marihuana kan de kans op een klinische depressie verhogen of de symptomen van een reeds bestaande mentale aandoening verergeren. Wetenschappers weten nog niet precies waarom. In hoge doses kan het je paranoïde maken of het contact met de werkelijkheid verliezen, zodat je dingen hoort of ziet die er niet zijn.

Je gedachtes kunnen verstoord raken

Marihuana kan je zintuigen en beoordelingsvermogen vertroebelen. De effecten kunnen verschillen, afhankelijk van zaken als hoe sterk je wiet was, hoe je het nam en hoeveel marihuana je in het verleden hebt gebruikt. Het kan:

  • Jouw zintuigen scherper maken (kleuren lijken helderder en geluiden lijken luider)
  • Je gevoel van tijd vervormen
  • Jouw motorische vaardigheden aantasten en het rijden gevaarlijker maken
  • Jouw remmingen verminderen, zodat je riskante seks kunt hebben of andere risico’s kunt nemen

Lees ook: Voordelen van een internationaal team voor jouw bedrijf

Leave a reply