Hand verbanden na een blessure: Alles wat je moet weten

Als je je hand hebt verwond, kan een zwachtel misschien helpen bij het genezingsproces. Als je handblessure ernstig is, moet je meteen een behandeling zoeken.

Als het letsel aan je hand gering is, kan een verband voor stabiliteit zorgen, de kans op infectie verkleinen en de genezingstijd verkorten.

Hoe wikkel je je hand in?

Volg deze basisinstructies om je hand te verbinden na een lichte verwonding.

Benodigheden

 • gaasverband (wonden en brandwonden)
 • een rolverband
 • een veiligheidsspeld of bindclips

Stappen

 1. Als je een handwond of een brandwond behandelt, spoel dan het getroffen gebied af en breng een steriel gaasverband aan voordat je je hand in een verband wikkelt.
 2. Open het rolverband en begin met het uiteinde van de rol aan de binnenkant van je pols.
 3. Wikkel het verband twee keer om je pols. Het materiaal moet vlak tegen de pols liggen.
 4. Trek het verband aan de binnenkant van je pols diagonaal over de bovenkant van je hand. De rol moet nu naast je pink liggen.
 5. Trek het verband om je pink en onder de vingers naar je wijsvinger. Trek het dan rond de pink en schuin naar beneden over de bovenkant van je hand naar de buitenkant van je pols.
 6. Wikkel het verband vanaf hier nog een keer om de pols. Het zou de plek moeten zijn waar u begon te wikkelen aan de binnenkant van je pols.
 7. Herhaal stap 4 tot en met 6 en maak een figuurlijk acht-achtig verband rond de hand en de vingers. Bij elke nieuwe figuur acht moet je een halve centimeter van de vorige laag zichtbaar laten. De bovenste delen van de vingers moeten zichtbaar zijn.
 8. Zodra je de hele hand met het verband hebt bedekt, bevestig je het met een veiligheidsspeld of -clip.

Voorzorgsmaatregelen

Neem bij het banderolleren van je hand de volgende voorzorgsmaatregelen om te zorgen voor een soepel genezingsproces:

 • Trek het verband niet strak aan. Als je het verband te strak aanbrengt, zal het de circulatie in je hand afsnijden. Om te controleren of het te strak zit, knijp je in een van je vingernagels en tel je tot vijf. De kleur moet binnen twee seconden terugkeren naar je vingernagel. Als dat niet het geval is, moet je hem losmaken.
 • Wikkel het buiten de plaats van de verwonding. Het omwikkelen van de gebieden rond het letsel helpt om ervoor te zorgen dat de druk gelijkmatig wordt uitgeoefend.
 • Gebruik een steriel (nieuw) gaasverband of rolverband. Hergebruik van een gaasverband of rolverband kan leiden tot een infectie.
 • Vermijd het verbinden van een ge├»nfecteerde wond. Als de plaats van de verwonding rood, heet, gezwollen of gevoelig is, kan er een infectie ontstaan. Gele of groenachtige pus, koorts en rillingen zijn bijkomende tekenen van infectie.

Lees ook: 3 Voordelen van Thuiszorg

Leave a reply