4 Redenen waarom Italiaans eten zo populair is

In welk land je ook komt, van één ding kun je zeker zijn: er is altijd wel een Italiaans restaurant of een Italiaanse winkel.

Italiaans eten is overal populair. En terwijl de Franse keuken wordt beschouwd als het toonbeeld van verfijning, zijn Italiaanse gerechten net zo lekker, maar toegankelijker en populairder.

Waarom is Italiaans eten zo geliefd over de hele wereld? Daar hebben we onder andere vier goede redenen voor:

Buitenlands maar vertrouwd

Er is iets grappigs aan de hand met de Italiaanse keuken: ze is zowel buitenlands als vertrouwd. Dit komt omdat veel Italiaanse gerechten het resultaat zijn van de aanpassing van niet-Italiaanse ingrediënten. Zo leerden de Italianen van de Turken hoe ze koffie moesten waarderen, een essentieel onderdeel van tiramisu. Tomaten waren oorspronkelijk een Mexicaans product, maar de Italiaanse keuken zoals wij die vandaag kennen, zou ondenkbaar zijn zonder tomaten.

Italianen lenen, passen aan en vinden uit, en wanneer hun culinaire creaties andere landen bereiken, voelen ze zowel verrassend als vertrouwd aan – het geheime recept voor succes.

Een keuken voor de minder welgestelden

Van oudsher hebben boeren en minder welgestelden de toon gezet in de Italiaanse keuken. In een vorig bericht leerden we hoe aristocraten bang waren om tomaat te eten omdat ze dachten dat het giftig zou zijn, maar de armen omarmden het en maakten er een hit van. Deze revolutie van onderaf is een patroon dat we vaak zien in de Italiaanse keuken, en een factor die de Italiaanse keuken zo populair maakt: de gerechten zijn goedkoop, gemakkelijk te bereiden, en veelzijdig.

Verscheidenheid

Italië is verre van een uniform land. Om te beginnen kunnen de verschillen tussen Noord en Zuid opmerkelijk zijn. Maar elke stad (zelfs elk klein stadje) heeft een eigen karakter, een eigen dialect en, natuurlijk, eigen plaatselijke gerechten.

Het eerste gevolg van deze verscheidenheid is dat het aantal plaatselijke keukens en ingrediënten verbazingwekkend groot is. Er is heel wat om uit te kiezen!

Het tweede gevolg is dat deze verscheidenheid de Italiaanse keuken voorbereidt op de export. Als pizza, een typisch Napolitaanse delicatesse, kan zegevieren in Milaan (een industriestad en in sommige opzichten het tegendeel van Napels), dan is ze klaar om de wereld te veroveren.

Verbeelding

Als je Italianen vraagt wat hun belangrijkste eigenschap is, zullen ze waarschijnlijk zeggen dat ze over verbeeldingskracht beschikken. En misschien hebben ze wel gelijk. Van kunst tot voetbal en design, Italianen slagen er altijd in om een originele invalshoek of een andere manier te vinden om dingen te doen.

Dit vermogen strekt zich uit tot in de keuken, waar Italianen het juiste evenwicht vinden tussen eenvoud en creativiteit. Neem bijvoorbeeld risotto alla Milanese. Dit romige rijstgerecht is niet echt moeilijk te maken, maar de onverwachte toevoeging van saffraan tilt het naar een ander, bijna legendarisch, niveau

Lees ook: Is een hypotheekmakelaar of een bank beter?

Leave a reply